web analytics
  • contact@apminterim.nl

Meer banen, vacatures én werkenden in het derde kwartaal

Meer banen, vacatures én werkenden in het derde kwartaal

Uit het recent gepubliceerde Kwartaalbericht arbeidsmarkt van het CBS blijkt dat de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2017 verder is aangetrokken. Het CBS formuleert het als volgt: “voor elke vacature waren er twee werklozen”. Het totaal aantal banen is over het gehele kwartaal toegenomen met 51.000, wat een nieuw record is voor Nederlandse begrippen. Er waren gemiddeld 10.200.000 banen in het gehele derde kwartaal. Hieronder werden zowel banen in loondienst als zelfstandigen meegerekend, alsmede vol- en deeltijdbanen. Vooral het aantal banen in loondienst is toegenomen met 49.000, wat ook een recordaantal oplevert: 8.142.000.

Het aantal openstaande vacatures is ook toegenomen, er stonden aan het einde van het derde kwartaal namelijk 213.000 vacatures open. Desondanks is de werkloosheid in het derde kwartaal gedaald. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg het aantal werklozen 428.000. Dit is 4,7% van de gehele beroepsbevolking. Er was in het derde kwartaal wel nog steeds sprake van een flink onbenut arbeidspotentieel. Dit waren in totaal 1.300.000 mensen. Hieronder vielen naast de werklozen, ook 263.000 mensen die wel beschikbaar waren voor werk, maar niet op zoek waren naar werk. Ook waren er 162.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel op zoek waren naar werk. Als laatste waren er ook nog 445.000 parttimemedewerkers die meer uren wilden gaan werken.

admin

Laat je bericht achter